Wanneer u het niet eens bent met een besluit van een bestuursorgaan kunt u, meestal na het doorlopen van een bezwaarschriftenprocedure of eenzienswijze procedure beroep aantekenen. Bestuursorganen vermelden in hun besluiten vaak of er beroep openstaat en zo, ja waar u dit beroep kunt aantekenen.
Beroep wordt aangetekend door middel van een zogenaamd beroepschrift. Dit is een brief aan de rechtbank waarin u aangeeft dat u het niet eens bent met het besluit van het bestuursorgaan. In deze brief moet u uw naam, adres, datum, het besluit waar u het niet mee eens bent, en de reden waarom u het niet eens bent met dit besluit vermelden. Ook moet u het beroepschrift ondertekenen. De rechtbank brengt kosten, zogenaamde leges, in rekening voor het behandelen van uw beroepschrift.
U dient beroep aan te tekenen binnen zes weken nadat het besluit genomen is. Het is belangrijk om deze termijn goed in de gaten te houden. Binnen het bestuursprocesrecht zijn termijnen fataal. Dit betekent dat wanneer u te laat uw beroepschrift indient, de rechter uw zaak niet meer inhoudelijk behandelt.
In het bestuursprocesrecht hoeft u niet verplicht een advocaat in de arm te nemen om een beroepschrift namens u in te dienen. U mag dit beroepschrift ook zelf indienen. In veel gevallen is het echter wel te adviseren om een advocaat in de arm te nemen omdat de zaak juridisch beoordeeld wordt. Het is dus belangrijk om bij de rechtbank de juiste juridische aspecten onder de aandacht te brengen.
Via de website http://loket.rechtspraak.nl kunt u tegenwoordig ook online een beroepschrift indienen. Nadat u uw beroepschrift heeft ingediend, plant de rechtbank een zitting in. In sommige gevallen vindt eerst een regiezitting plaats. De rechtbank beoordeelt dan eerst in een informele zitting of alle stukken aanwezig zijn die van belang zijn om het beroepschrift te kunnen behandelen en of een schikking nog tot de mogelijkheden behoort. Wanneer dit niet het geval is vindt een inhoudelijke zitting plaats.
Tijdens de inhoudelijke zitting, kunt u uw standpunten en beroepschrift nader toelichten. Ook de wederpartij krijgt de gelegenheid om zijn standpunten toe te lichten. De rechter zal u naar aanleiding van het beroepschrift waarschijnlijk ook een aantal vragen stellen. De rechter doet na de zitting een uitspraak. Deze uitspraak vindt niet direct op de zitting plaats. U krijgt de uitspraak een aantal weken na de zitting thuis gestuurd.