Wanneer een bestuursorgaan voornemens is om een ontheffing te verlenen of een bestemmingsplan vast te stellen, dan dient het bestuursorgaan de zogenaamde uitgebreide voorbereidingsprocedure te volgen. Dit betekent dat voordat een besluit genomen wordt, het bestuursorgaan kenbaar maakt dat zij voornemens is om een besluit te nemen. U mag uw reactie kenbaar maken naar aanleiding van een voornemen. Deze reactie wordt een inspraakreactie of een zienswijze genoemd.
Dit voornemen tot het nemen van een besluit moet gepubliceerd worden. Tevens moet aangegeven worden op welke wijze u hiertegen kunt ageren. Tegen een voorontwerpbestemmingsplan kunt u een inspraakreactie indienen. Door middel van deze inspraakreactie maakt u aan het bestuursorgaan kenbaar hoe u denkt over de voorgenomen plannen. Het bestuursorgaan moet deze inspraakreactie vervolgens betrekken bij het besluitvormingsproces. Tegen een ontheffing of een ontwerpbestemmingsplan kunt u een zogenaamde zienswijze indienen.
In deze zienswijze kunt ook kenbaar maken hoe u denkt over de voorgenomen plannen. Het bestuursorgaan moet deze zienswijzen betrekken bij de definitieve besluitvorming.
Hoewel het mogelijk is om een inspraakreactie of zienswijze mondeling en schriftelijk in te dienen is het vaak verstandig om zienswijzen schriftelijk in te dienen. Op deze manier kunt u bewijzen dat u een inspraakreactie of zienswijze heeft ingediend. Dit is van belang aangezien u in veel gevallen enkel in beroep kunt gaan tegen een besluit wanneer u ook een zienswijze heeft ingediend. Nadat u een zienswijze heeft ingediend staat in het geval dat u wilt ageren tegen een ontheffing beroep open bij de rechtbank. Wanneer u wilt ageren tegen een bestemmingsplan kunt u in beroep gaan bij de Raad van State.
Procedures in het kader van bestemmingsplannen zijn vaak ingewikkeld. U doet er daarom verstandig aan om u te laten adviseren door een advocaat. Als u zich wil laten adviseren, kunt u contact met ons opnemen.