De meeste gemeenten hebben sinds een aantal jaren een apart team handhaving. Deze teams zetten zich in voor de leefbaarheid van de samenleving. Zo kunt u bij het team handhaving van een gemeente terecht als u ernstige geluidsoverlast of geuroverlast ondervindt van uw buren. Ook kunt u bij het team handhaving terecht als uw buren zonder vergunning bouwwerken oprichten. Een team handhaving reageert niet alleen op meldingen maar voert ook regelmatig ambtshalve controles uit. De bedoeling hiervan is om in een vroegtijdig stadium overtredingen te ontdekken en te voorkomen dat situaties nu of in de toekomst tot overlast gaan leiden.
De heer Klaasen woont naast een grote loods. In deze loods is een metaalverwerkingsbedrijf gevestigd. Het bedrijf heeft de laatste tijd veel opdrachten gehad en kan niet meer alle werkzaamheden in de loods uitvoeren. Het bedrijf heeft er daarom voor gekozen om ook een deel van de werkzaamheden op het achtererf uit te voeren. Dit achtererf grenst aan de tuin van de heer Klaasen. De heer Klaasen kan nu niet meer in zijn tuin komen zonder geconfronteerd te worden met ernstige geluidshinder.
Als een overtreding geconstateerd wordt, zal in de meeste gevallen de overtreder eerst aangesproken worden en dit kan gepaard gaan met een officiële waarschuwingsbrief. Wanneer de overtreder zich niets aantrekt van een waarschuwingsbrief kan de gemeente besluiten om in het kader van handhaving verdere stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de overlast stopt.
Dit kan door het opleggen van een last onder dwangsom. Dit is een besluit waarbij de overtreder gesommeerd wordt voor een bepaalde tijd te stoppen met de overtreding, bij gebreke waarvan iedere dag, of keer, of week dat de overtreding voortduurt een soort boete betaald moet worden. De gemeente kan echter ook besluiten om over te gaan tot handhaving door een last onder bestuursdwang op te leggen. Dit betekent dat de gemeente een besluit neemt waarin zij de overtreder sommeert de overtreding voor een bepaalde tijd te staken bij gebreke waarvan de gemeente zelf op kosten van de overtreder de overtreding zal beëindigen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om over te gaan tot handhaving door aanvullende voorschriften op te nemen in vergunningen om ervoor te zorgen dat de overtreding beëindigd, een vergunning in te trekken of om een bestuurlijke boete op te leggen.
Nadat de heer Klaasen geklaagd heeft bij de gemeente heeft het team handhaving een controle ter plaatse uitgevoerd. Daarbij is geconstateerd dat het bedrijf een aantal geluidsnormen overschrijdt en bovendien op grond van de vergunning niet buiten de loods werkzaamheden mag verrichten. De gemeente heeft daarom het metaalverwerkingsbedrijf eerst een waarschuwing gestuurd. Na de waarschuwing bleef het bedrijf in overtreding. De gemeente heeft vervolgens het voornemen kenbaar gemaakt om een last onder dwangsom op te leggen aan het metaalverwerkingsbedrijf. Daarop heeft het bedrijf besloten om de overtreding te staken.
Als u een schriftelijk verzoek indient bij de gemeente om over te gaan tot handhaving van een overtreding en de gemeente dit verzoek afwijst, heeft de gemeente een besluit genomen. Tegen besluiten van de gemeente kunt u bezwaar en later beroep aantekenen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u zelf een last onder dwangsom opgelegd krijgt of een last onder bestuursdwang. Dat is uiteraard een vervelende situatie. U kunt dan zelf tegen het besluit van de gemeente ook bezwaar maken. Dit kan pas wanneer er sprake is van een besluit. Als er een waarschuwingsbrief of een brief met een voornemen is verstuurd, kunt u wel een reactie geven maar nog geen officieel bezwaarschrift indienen. U kunt in dit geval ook proberen om met de gemeente in overleg te treden om te bekijken of er mogelijkheden zijn om de situatie legaal te maken, bijvoorbeeld door uw vergunning te laten wijzigen.
Als u graag wilt dat er handhavend opgetreden wordt tegen een hinderlijke situatie of als er handhavend tegen u opgetreden wordt, kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak of advies.