Overheidsinstanties, zoals gemeenten, provincies en het rijk, zijn er voor de burgers. Toch is het vaak behoorlijk ondoorzichtig wat zich nu allemaal afspeelt binnen de muren van een overheidsinstantie. Er worden besluiten genomen maar waarom bepaalde besluiten genomen worden is lang niet altijd duidelijk. Voor de individuele burger is het lang niet altijd even eenvoudig om informatie boven tafel te krijgen bij de overheid. Maar hoe komt u dan meer te weten? Om meer te weten te komen, kunt u een zogenaamd Wob-verzoek, dit is een brief met verzoek om informatie, indienen. Hierna volgt een uitleg over Wob-verzoeken.
U kan meer te weten komen door een Wob-verzoek in te dienen. Een Wob-verzoek is een verzoek om informatie openbaar te maken op grond van de wet openbaarheid van bestuur. Het begrip informatie omvat in principe alle schriftelijke stukken met uitzondering van stukken waar persoonlijke beleidsopvattingen instaan. Voorbeelden van informatie die u middels een Wob-verzoek kan opvragen zijn: aanvragen om vergunningen, rapporten van deskundigen, interne memo’s, beleidsstukken en (gemeente)raadsvoorstellen. Een Wob-verzoek moet schriftelijk ingediend worden en duidelijk omschrijven welke informatie wordt opgevraagd. De overheid moet binnen vier weken na het indienen van het Wob-verzoek een besluit nemen omtrent het verzoek. De overheid is verplicht om informatie die middels een Wob-verzoek wordt opgevraagd te verstrekken. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel bijvoorbeeld wanneer het openbaar maken van informatie de Staat in gevaar zou brengen, bedrijfs- of fabricage gegevens omvat of wanneer het gaat om gegevens omtrent individuele personen.
De heer De Groot heeft te horen gekregen dat de gemeente het plan heeft om de buurt grondig te renoveren. Na wat zoeken op de website van de gemeente is meneer De Groot nog niet veel wijzer geworden. Hij maakt zich echter wel zorgen over de geruchten die de ronde doen. Namens de heer De Groot heb ik de gemeente een brief gestuurd met daarin een zogenaamd Wob-verzoek. Naar aanleiding van dit verzoek heeft de gemeente de informatie openbaar gemaakt.
Mevrouw De Zwart heeft via geruchten gehoord dat haar buurvrouw een besluit thuis heeft gekregen waarin staat dat zij een dwangsom moet betalen als zij niet staakt met de bodemvervuiling. Mevrouw De Zwart maakt zich hierover veel zorgen. Zij heeft twee kleine kinderen die graag in de tuin spelen. Wat betekent die bodemvervuiling precies en is die ook gevaarlijk voor haar kinderen. Door het indienen van een Wob-verzoek heeft mevrouw De Zwart een antwoord gekregen op haar vragen.
Het verkrijgen van informatie kan vaak al heel geruststellend werken. Als u zelf niet goed weet hoe u een Wob-verzoek in moet dienen, kunt u hierover advies inwinnen bij een advocaat. Vaak is het indienen van een Wob-verzoek en verkrijgen van informatie echter pas de eerste stap in een procedure. Informatie die u verkrijgt kan namelijk leiden tot meer en andere vragen. Een advocaat kan u helpen om deze vragen beantwoord te krijgen en eventuele vervolgstappen te ondernemen.
Meneer De Groot uit het eerste voorbeeld heeft naar aanleiding van zijn Wob-verzoek te horen gekregen dat het voornemen bestaat om een grote fabriekshal te plaatsen bij hem in de straat. Dit zal natuurlijk de nodige (geluids)overlast met zich meebrengen. Doordat de informatie nu bekend is, kan ik namens de heer De Groot contact opnemen met de gemeente en in onderhandeling treden. Ik kan aangeven waarom het niet gewenst is om bij meneer De Groot in de straat een fabriekshal te plaatsen of alternatieve locaties voorstellen en als de gemeente daarin niet meegaat kan ik in ieder geval proberen om in een vroegtijdig stadium al afspraken te maken waardoor de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft.
Wanneer u een Wob-verzoek wilt (laten) indienen en u hieromtrent graag advies wilt kunt u contact opnemen met ons.