Het begrip bestemmingsplan is niet voor iedereen bekend. Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin de gemeente per perceel vastlegt waarvoor dit perceel gebruikt mag worden en welke regels van toepassing zijn. Een bestemmingsplan wordt vaak vastgelegd voor een deel van de gemeente. Zo is er vaak een bestemmingsplan voor het buitengebied, een bestemmingsplan voor het centrum en een bestemmingsplan voor eventuele nieuwe wijken die in aanleg zijn. Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
Voorbeeld: Boer Janssen heeft een boerderij met een paar stallen en een weiland. Op het perceel rust een agrarische bestemming met de mogelijkheid voor een bedrijfswoning. Boer Janssen wil zijn zoon toestaan om een metaalverwerkingsbedrijf te beginnen in een van de leegstaande stallen. Dit is echter niet zonder meer mogelijk er rust namelijk een agrarische bestemming op het perceel.
Als de gemeente van plan is om een nieuw bestemmingsplan vast te stellen dan publiceert zij dit voornemen in de plaatselijke krant en op de website. Daarnaast organiseert de gemeente vaak een inspraakavond. Het is in uw belang om bij een aankondiging van een nieuw bestemmingsplan goed na te gaan of dit ook consequenties heeft voor u. Dit kan zijn omdat de bestemming van uw eigen perceel wijzigt maar hiervan kan bijvoorbeeld ook sprake zijn wanneer de bestemming van het perceel van uw buurman wijzigt.
Voorbeeld: De gemeente heeft Boer Janssen twee jaar geleden toegezegd dat er een bedrijfsbestemming wordt opgenomen zodat zijn zoon een metaalverwerkingsbedrijf kan beginnen in een van de lege stallen. In het nieuwe bestemmingsplan is deze bedrijfsbestemming echter niet opgenomen. Dit betekent dat ook na het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan de zoon van boer Janssen nog steeds zijn bedrijf niet kan beginnen.
Als de gemeente een nieuw bestemmingsplan wil vaststellen, wordt eerst een voorontwerpbestemmingsplan gepubliceerd. U kunt op basis hiervan een inspraakreactie indienen bij de gemeente. De gemeente behandelt deze inspraakreacties en stelt vervolgens een ontwerp bestemmingsplan op. Tegen dit plan kunt u zienswijzen indienen. Als u een zienswijze heeft ingediend, kunt u in beroep gaan tegen het definitieve bestemmingsplan. Als u geen zienswijze heeft ingediend, kunt u niet in beroep gaan. Het is daarom van belang om de gemeentelijke publicaties goed in de gaten te houden om te voorkomen dat u te laat bent om een bestemmingsplan op onderdelen te laten wijzigen.
Voorbeeld: Boer Janssen heeft een zienswijze ingediend. Op basis hiervan heeft de gemeente alsnog de bedrijfsbestemming opgenomen in het definitieve bestemmingsplan. Hierdoor kan zijn zoon toch zijn bedrijf beginnen.
Als u het niet eens bent met een (voor)ontwerpbestemmingsplan is het verstandig om u door een jurist te laten bijstaan in de procedure. De belangen kunnen namelijk groot zijn en de procedures zijn vaak ingewikkeld.