Het gebeurt regelmatig dat mensen langskomen bij mij als advocaat omdat zij geconfronteerd worden met een besluit van de gemeente of provincie waar ze het niet mee eens zijn of waardoor zij zelfs schade lijden. Het is echter vaak onduidelijk voor de meeste mensen wat zij kunnen doen in deze situatie en waar zij recht op hebben.
Van planschade is sprake wanneer een onroerende zaak in waarde verminderd of de inkomsten van iemand teruglopen als gevolg van bijvoorbeeld een wijziging in een bestemmingsplan, een verleende omgevingsvergunning of een wijziging van een provinciale verordening. Voorwaarde is echter wel dat de schade redelijkerwijs niet voorzienbaar was, de schade redelijkerwijs niet voor rekening hoort te komen van de aanvrager en de schade niet op een andere manier is verzekerd.
Voorbeeld: De gemeente besluit om een bestemmingsplan zo te wijzigen dat in een gewone woonwijk met enkel een woonbestemming het ook mogelijk wordt om een café te beginnen. De gemeente wijzigt daarom de bestemming in het ontwerpbestemmingsplan. De buurman van de heer Zwart besluit om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Meneer Zwart is hier niet blij mee. Het café zal voor geluidshinder in de wijk zorgen. Hierdoor zal de waarde van zijn woning dalen. Hij wil deze schade dan ook vergoed zien.
Planschadevergoeding kan aangevraagd worden bij het college van burgemeester en wethouders van de betrokken gemeente. De meeste gemeenten hebben hier een standaardformulier voor ontwikkeld dat af te halen is bij de centrale balie of te downloaden is via de website. Een verzoek om planschadevergoeding dient binnen vijf jaar na het onherroepelijk worden van het schadeveroorzakende besluit te worden ingediend. Voor het aanvragen van planschadevergoeding worden bij de meeste gemeenten leges geheven. In de legesverordening van uw gemeente kunt u zien hoeveel deze leges bedragen.
Voorbeeld: In dit geval kan meneer Zwart nog geen planschadevergoeding aanvragen. De gemeente heeft weliswaar kenbaar gemaakt in het ontwerpbestemmingsplan dat zij voornemens zijn om de bestemming te gaan wijzigen maar er is nog geen sprake van een onherroepelijk besluit. Pas wanneer het definitieve bestemmingsplan is vastgesteld en het niet langer mogelijk is om daar tegen in beroep te gaan en eventuele beroepsprocedures zijn afgewikkeld, kan meneer Zwart zijn verzoek om planschadevergoeding indienen bij het college van burgemeester en wethouders.
Nadat u een verzoek om planschade heeft ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, zal de gemeente in de meeste gevallen een onafhankelijk bureau in de arm nemen dat een planschade onderzoek instelt. Het bureau doet vervolgens onderzoek naar de vraag of er inderdaad een besluit is genomen dat planschade veroorzaakt en het bureau taxeert de schade. Vervolgens brengt het bureau een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders. In dit advies geeft het bureau aan of en zo ja hoeveel planschadevergoeding naar haar mening toegekend moet worden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente zal dit advies meestal overnemen en vastleggen in een besluit.
Als het college van burgemeester en wethouders besluit dat u geen planschade krijgt, kunt u bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente. In veel gevallen zal het verstandig zijn om een contraexpertise te laten verrichten waaruit blijkt dat het bureau de schade verkeerd heeft beoordeeld. Het bezwaar zal vervolgens tijdens een hoorzitting besproken worden. Daarna neemt de gemeente een beslissing op bezwaar. Daartegen kunt u eventueel in beroep gaan.
Planschade is een ingewikkelde materie. Het kan gebeuren dat uw woning drastisch in waarde daalt door een besluit van de gemeente. Zeker wanneer er grote geldelijke belangen in het geding zijn, is het verstandig om een juridisch adviseur in de arm te nemen die u kan adviseren omtrent het indienen van een verzoek om planschadevergoeding.